Skriva till sitt ex? Ringa sitt ex? Ska man kontakta sitt ex igen? [Komplett guide]

När man blivit lämnad så upplever man oftast en väldigt stor saknad, ensamhet och sorg.

Att ständigt gå runt och bevaka mobilen i hopp om att få ett sms, titta på gamla bilder eller spana in sociala medier kan göra än galen.

Hoppet att få tillbaka sitt ex försvinner inte bara så snabbt som vänner och familjen verkar tro…

Under tiden som man går runt och funderar så brukar de flesta söka svar på frågor som:

Ska man skriva till sitt ex?

Bör man ringa sitt ex?

Ska man kontakta sitt ex överhuvudtaget om man inte måste?

I den här artikeln så kommer vi besvara alla dina frågor som du säkert har funderat över när det kommer till att (skriva och kontakta sitt ex igen).

1. Skriva till sitt ex att man saknar henne eller honom?

Den första tanken som brukar komma upp om man har funderat över att kontakta sitt ex är att förklara hur mycket man saknat personen.

Att vilja ha tillbaka sitt ex kommer ifrån känslan att du inte klarar dig utan personen och är rädd för att tappa all kontakt för gott.

Paradoxalt ger detta motsatt effekt..

Du vill istället få ditt ex att tro att du har gått vidare, är stark och inte längre är beroende av dom. Undvik därför att kontakta ditt ex med fel intention och skriva meddelanden som:

“Jag saknar dig”
“Jag klarar mig inte utan dig”
“Jag tänker på dig varje dag”

Om det var du själv som gjorde slut så är det dock en helt annan femma. Då kan man med fördel (skriva till sitt ex att man saknar henne eller honom) eftersom det underlätta för personen som du sårat. Gör det dock bara vid ett enstaka tillfälle, om ditt ex fortfarande inte vill ha tillbaka dig efter det så måste du vänta och ge ditt ex tid att fundera.

 

2. Ringa sitt ex? Gör det inte om du inte måste

Vissa gånger så har man barn ihop, man kanske är tvungen att ta upp telefonen och ringa det där samtalet.

Men om du har valmöjligheten så ska du aldrig ringa ditt ex, speciellt inte om du vill ha tillbaka personen.

Om du plötsligt skulle ringa ditt ex skulle du upplevas som för mycket och om du inte skulle ha något vettigt att säga så skulle du förstöra dina chanser totalt…

Den enda gången du ska ta upp telefon är om ditt ex självmant skulle kontakta dig av någon anledning.

Om ditt ex skulle höra av sig över telefon och förklara att de saknat dig när ni inte haft någon kontakt på länge så är det ett väldigt starkt tecken på att de tänkt på dig och fortfarande gillar dig.

Ifall detta skulle ske ska du vara så så kortfattad professionell som möjligt över telefonen för att inte råka säga något som du inte planerat (sånt här ska man alltid ta över sms när man inte haft kontakt på länge).

“Kul att du hörde av dig, jag kan inte prata för tillfället, jag hör av mig senare”

Därefter kontaktar du ditt ex med ett genomtänkt meddelande, där du ganska snabbt föreslår att ni borde ses. Det är viktigt att ta chansen när den väl öppnar ges.

3. Grundläggande regler för att skriva till sitt ex

För de som har tänkt att skriva till sitt ex så måste man först och främst börja fundera över några saker innan man trycker på “skicka knappen”:

Varför vill du ha tillbaka ditt ex?
Om du lyckas träffa ditt ex, hur ska du se till att det inte blir precis som förr (vad har du förändrat hos dig själv)?
Har du lyckats komma över det faktum att ditt ex dumpade dig, är det verkligen någon idé att ses om du fortfarande är ett emotionellt vrak, för tror du ditt ex kommer vara attraherad av dig då?

Du ska bara skriva till ditt ex om du verkligen vill ha tillbaka dom och det inte kommer i från en känsla av desperation (och ni haft ett längre uppehåll ifrån varandra).

Det andra du måste säkerställa är en plan eller strategi, alltså vad du vill komma fram till.
Det kommer till hundra procent uppstå frågor på vägen och du måste alltid veta vilket som är ditt nästa drag.

Därför kan dessa frågor kan vara bra att fundera över:

Vad vill du förmedla? (vill du inleda en kärleksrelation, KK eller vänskap?)
Hur ska du kunna övertyga ditt ex att träffa dig igen?
Vad gör du om du får ett svar som du inte förväntar dig?

4. Det första meddelandet eller smset

Innan du skickar iväg det första meddelandet så måste du känna till några saker för att öka sannolikheten att du ska få svar som inte bara indikerar på att de lever, utan ett positivt svar.

Det är väldigt stor sannolikhet att man gör en liten miss eller skriver ett dåligt formulerat meddelande, som inte ger någon respons överhuvudtaget om man är okunnig. Men det tänkte vi hjälpa dig med nu.

Kontakta sitt ex i från rätt plattform – undvik nya misstag

Det spelar egentligen ingen större roll vilken kommunikationskanal som du gör det över men om ni tidigare har kommunicerat på ett visst sätt (via sms exempelvis så) kan det vara bra att hålla sig till samma plattform eftersom det också kommer att framstå som mest naturligt.

Ibland så ligger dock en gammal konversation kvar sedan tidigare. Försök därför att undvika att skicka de första meddelandet där din partner kan se negativa sms (om ni bråkat sedan gammalt).

 

Respektera ditt ex och ge dom distans i början

Direkt efter att det tagit slut så är det viktigt att inte kontakta sitt ex, dels för att visa på respekt men också för att få personen att sakna dig.

Ditt ex kan ha varit (irriterad, arg och har säkert tappat känslorna för dig).

Om du ger ditt ex lite space så kommer de tillslut att sluta hata dig och till och med börja tänka på dig eftersom de positiva minnena nästan alltid brukar komma tillbaka.

Du skulle bara veta hur mycket ditt ex har tänkt på, vad du gör, om du är lycklig eller om du träffat någon annan ifall ni haft en tid ifrån varandra. Det är väldigt sällan de bara går vidare som om ingenting hade hänt.

Kontakta sitt ex – är det något man borde göra eller undvika?

Att skriva till sitt ex kan vara det absolut sämsta man kan göra om man inte vet hur man skriver, det är lätt att framstå som desperat och klängig om man inte vet vad det leder till för reaktioner.

Men att skriva till sitt ex kan också vara ett väldigt effektivt sätt för att återuppta kontakten om man vet hur man ska formulera sig.

Det är något vi kommer gå in på närmare i den här artikeln, det vill säga saker som är viktigt att tänka på om man har tänkt på att skriva till sitt ex, ringa sitt ex eller ha någon form av kontakt med personen.

“Jag klarar mig inte utan dig”

Håll det kort, positivt och visa på att du har gått vidare

Det absolut viktigaste när det kommer till att kontakta ditt ex är att hålla det positivt kort och koncist. Undvik en lång novell, men skriv inte heller för få ord som inte ger något värde.

Målet är att trigga ditt ex känslor så att de börjar tänka på den positiva tiden ni hade tillsammans.

Men det räcker inte riktigt…du måste också ha en anledning till att du skriver, annars kommer du att framstå som konstig.

Det absolut lättaste är att bara ta ett sms som fungerar och kopiera det fast skriva om det utifrån din egen situation, något du kan lära dig mer om här:

“Du lyssnade aldrig på mig”

 

Hålla igång en konversation med sitt ex – bygg upp tilliten igen

När man håller igång en konversation med sitt ex så vill man ta så lite som möjligt över sms och telefon men ibland är man tvungen att reda ut vissa saker.

Om ditt ex skulle svara positiv och vara glad att du hör av dig så ska du i regel alltid försöka föreslå att ni ska ses så snabbt som möjligt, gärna inom 2-4 meddelanden.

Ibland kan ditt ex fortfarande vara arg på dig, visa en kall sida eller tappat förtroendet för dig och vissa gånger kan du få ett svar som du inte alls har förväntat dig. Då är det viktigt att du visar att du är förstånden (notera att detta är i mitten av konversationen):

EX: “Du lyssnade aldrig på mig”

Instinkten skulle säkert vara att börja argumentera att du inte håller med, men du måste visa förståelse för ditt ex och visa att du har förbättrat dig. Du skulle kunna svar något i stil med:

DU: “Jag vet att jag gjorde fel och har jobbat på att förbättra mig under den senaste tiden, känns som det var rätt beslut att vi gjorde slut och är inte arg på dig. Har precis fått ett nytt jobb och mår just nu jätte bra. Men lite synd att vi ska kasta bort alla dessa år, hoppas vi kan höras någon dag över en kaffe”

Tänk på att alltid utgå ifrån vad du (får för svar för att sedan vända det). Vissa gånger så kan du attrahera tillbaka ditt ex direkt, andra gånger behöver du bygga upp tilliten igen och då är målet först och främst att få ditt ex att känna sig redo för en träff.

Om du vill ha mer hjälp så rekommenderar jag att du läser “Den sista livlinan”, en bok framtagen av dejtingexperten Eric Brown och vi på Optimal Blueprint som besvarar alla viktiga frågor kring att få tillbaka sitt ex.

Få tillbaka ditt ex med experthjälp istället för att agera själv när dina känslor riskerar att du tar fel beslut. I boken så medföljer massvis med exempel på vad man ska skriva till sitt ex (och vad man måste undvika att göra om man vill ha en chans att få tillbaka sin partner).