Har du social fobi? Ta ett snabbt social fobi test (på några få minuter)

Du känner dig nervös eller kallsvettig på bara av tanken av vissa sociala situationer.

Många gånger kanske du till och med undviker sociala sammanhang för att det är för jobbigt.

För att ta reda på om du har social fobi så kan du ta ett så kallat social fobi test för att få en fingervisning.

Det är någon du kan göra i den här artikeln.

Vi kommer inte bara ge dig möjligheten att ta vårt test utan vi kommer också lära dig mer om social fobi och social ångest för att du ska kunna hantera den bättre i ditt liv.

Hur du vet om du din rädsla är en fobi

Rädsla

En fobi innebär att du nästan kan göra vad som helst för att undvika en situation där du tvingas att konfronteras med din rädsla.

Om man har någon form av social fobi eller social ångest så upplever man ett betydligt större obehag för sociala sammanhang än vad som anses normalt. Ifall du ofta har stark rädsla för vardagliga sociala situationer så kan du ha social fobi.

Du kan ha det i olika grader (i från lätt till svår) vilket innebär att det inte går att kategorierna alla som har social fobi på samma sätt.

Många som upplever social fobi kan känna sig ganska självsäkra i vissa situationer för att vara livrädda i andra situationer och då kan det vara bra att ta ett social fobi test för att utvärdera om man skulle kunna ha det.

Andra som upplever en svårare social fobi undviker sociala situationer helt och isolerar sig i från sin omgivning.

Vad är social fobi? (scrolla ner för att komma till testet)

Social fobi är rädslan av att bli bedömd av andra som inte är i överensstämmelse med verkligheten. Saker som skapar panikkänslor för personer med social fobi brukar vara att bli utpekad i grupp, gå in i ett rum fullt med folk, vara mittenpunkten, hålla tal, bli tillfrågad i en grupp på fler än 5 personer, presentera sig, träffa nya människor.

Andra mer specifika situationer skulle kunna vara att öppna en dörr när någon ringer på, prata med auktoritetspersoner, gå på en dejt, gå in på en fest med nya personer, ringa i telefon, dricka eller äta inför andra personer.

Rädslan kan vara så stark inför dessa situationer att man känner ångest flera dagar eller veckor innan. En person som inte har social fobi kan också kännas rädsla för vissa situationer men rädslan styr inte deras liv på samma sätt.

Social fobi behandling: Hur överkommer man/behandlar man social fobi eller social ångest?

Oftast är den sociala fobin som starkast under tonåren, för många så brukar social fobi bli bättre med åldern, när man utmanar sig själv i sociala situationer så blir man tillslut avtrubbad. Det finns flera olika behandlingsmetoder att ta till som exempelvis KBT.

Men det kan också behövas professionell hjälp eller medicin för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Social fobi ska tas på allvar eftersom social ångest ofta kan leda till ett smärtsamt liv om man inte har de rätta verktygen att hantera det.

Fördelar och nackdelar med social fobi test eller social ångest test

Social fobi är väldigt situationsbaserat vilket gör att det är svårt att bedöma en person på ett mindre test. För att få ett mer rättvist svar bör frågeformuläret vara kombinerat med en psykolog/expert inom området för att kunna ställa motfrågor. Det kan också vara svårt att vara helt objektiv i sin bedömning då man ibland vill måla upp en bättre eller sämre bild av sig själv när man tar ett social fobi test.

Fördelen med ett social fobi test är att det enkelt går att se om man har tendenser till social fobi på ett ganska snabbt sätt. En annan fördel med social fobi test eller social ångest test är att du själv kan avgöra om dina upplevda problem avviker i från det normala.

Blyghet behöver inte vara ett tecken

Blyg

Många som är blyga kan uppleva att det är jobbigt i sociala situationer men det behöver inte betyda att personen lider av social fobi.

Det finns en anledning till att människan inte är helt orädd och det beror på att att det tidigare var ett sätt att överleva.

Personer som inte upplevde någon rädsla kan ha tagit ett felbeslut när ett lejon plötsligt närmade sig. I dagens samhälle är våran rädsla inte lika användbar och kan snarare bli ett hinder när vi lever i ett samhälle där man ofta premieras för att sticka ut.

Det klassiska exemplet när man exempelvis står inför en större grupp människor och ska hålla ett tal är ett bra exempel på en situation där de flesta känner av rädsla.

En annan situation som de flesta blir nervösa inför är att gå på dejt eller att behöva konfrontera andra personer.

Konflikträdsla behöver alltså inte förknippas med social fobi även om många personer som har social fobi kan tycka att det är jobbigt att konfrontera andra personer.

Många går runt med långvarig ångest

“Du får veta om att du ska hålla en presentation i skolan, på jobbet eller i familjesammanhang. När du får reda på att du snart kommer att behöva ställas inför en situation som är din absolut största rädsla i livet så upplever du en stark ångestreaktion, trots att det kan vara veckor eller till och med månader framåt i tiden.

Bara tanken på att stå inför folk gör att du vill fly till en annan planet och lämna sammanhanget. Du vet om att de kommande dagarna och veckorna kommer bli ett rent helvete där tankarna kommer skifta mellan om du ska låtsas vara sjuk eller om du ska ställa upp och skämma ut dig inför all framtid.

Om du ställer upp så målar du upp en bild av att ingen längre kommer gilla dig och du kommer bli utesluten ur gruppen. Hela din fasad kommer att fallera. Det kanske ändå är bäst att stanna hemma och sjukanmäla dig, då har du i alla fall kvar dina vänner”

Ifall du känner igen dig i ovan så kan det vara bra att inte bara ta ett social fobi test utan också ta professionell hjälp hos psykolog.

För personer som lever med social fobi så är det här ett typiskt scenario på en situation som skapar ångest och rädsla.

Rädslor är något som alla känner mer eller mindre, det är en mänsklig funktion som hjälpte oss att överleva för flera hundra år sedan, men i dagens samhälle så sätter den istället hinder för oss i sociala situationer.

Relaterat: Rädd för att prata inför folk

Samhället premierar personer som är orädda (men du ska inte jämföra dig med andra)

Redan i skolan ställs vi inför många utmaningar, besvärligt brukar det oftast bli när vi kommer in i puberteten och blir mer självmedvetna. Många som upplever social fobi minns att den uppkom någon gång under puberteten, det finns även orsaker som gör att man kan få det senare eller tidigare beroende på saker som händer i livet.

Social fobi och social ångest är inget vi diskuterar i skolan eller på jobbet och man tar nästan aldrig hänsyn till att en person tycker att det är svårt socialt.

Det kan nästan vara så att man blir utnyttjad istället på grund av att man inte är som alla andra. En social situation som någon person inte ens tänker på kan vara så läskig för en annan person att den inte skulle göra det om det inte gällde livet.

Känner du igen dig i ovan? Ta ett social fobi test här.

Social fobi test

Genom det här social fobi testet/social ångest testet så kan du få en fingervisning om du har tendenser till Social fobi. Testet är framtaget utifrån situationer som personer med social fobi gärna undviker.

Hur känner du inför att gå in i ett rum fullt med folk?

 1. Nästan ingen rädsla.
 2. Bara tanken av det gör mig nervös.
 3. Jag skulle undvika det.

Gå på en middag med personer du knappt känner?

 1. Det är bara roligt.
 2. Lite nervöst men jag skulle göra det.
 3. Jag skulle tycka det var extremt jobbigt och helst avvika.

Öppna dörren när någon ringer på?

 1. Skulle inte ens tänka på det.
 2. Lite pirrigt.
 3. Jag hade helst undvikit det.

Hålla tal inför grupp?

 1. Det fixar jag.
 2. Skulle göra mig nervös men jag skulle kunna göra det.
 3. Undviker det/hittar på ursäkter om jag inte blir tvingad.

Bli utpekad i större grupp?

 1. Skulle kännas okej.
 2. Skulle bli nervös.
 3. Hade fått panik.

Umgås med personer du inte känner?

 1. Spännande.
 2. Hade gjort mig lite nervös.
 3. Hade helst undvikit det helt.

Gå på bussen eller tåget?

 1. Tänker inte på det.
 2. Gillar inte när folk tittar på mig men jag har inga problem att åka kollektivt.
 3. Åker inte kollektivt på grund av rädsla för att bli granskad av andra.

Springa in i någon bekant på stan/som inte är en nära vän?

 1. Kul att hälsa och någon att prata med.
 2. Lite jobbigt.
 3. Hade fått panik.

Ringa ett samtal?

 1. Hade inte brytt mig.
 2. Blir alltid lite nervös.
 3. Hatar det.

Hur ser ditt sociala liv ut?

 1. Jag har mycket kompisar och är ofta i centrum.
 2. Har några få nära kompisar.
 3. Jag har få/inga kompisar.

Summering:

Maxpoäng är 30. Ju högre poäng du har fått på detta social fobi test desto större sannolikhet är det att du kan ha social fobi. Har du fått majoriteten 3:or i det här testet så kan du ligga på gränsen.

Notera att ett testet inte kan diagnostisera dig utan endast ge dig en fingervisning.

 

Relaterat: Få bättre självförtroende