Hitta tillbaka till varandra (8 tips)

Förhållanden kan gå upp och ner.

Vissa dagar är bra, andra kan kännas sämre.

I de flesta fall klarar vi av att hitta tillbaka till varandra när det uppstår problem eller diskussioner.

Men ibland stöter vi på utmaningar som verkligen ställer relationen på sin spets.

Det kan vara smärtsamt att inse att förhållandet kanske inte kommer att hålla när man varit tillsammans under en längre tid.

Man kanske till och med har haft ett uppbrott och varit ifrån varandra en tid för att sedan försöka hitta tillbaka till varandra igen.

Om du vill lära dig mer om hur ni kan hitta tillbaka till varandra så ska du läsa vidare, i den här artikel presenterar relations coach Eric Brown sina åtta bästa tips för att rädda relationen.

Nedan är det första tipset och enligt honom också det absolut viktigaste:

Förbättra kommunikationen för att hitta tillbaka till varandra

kommunicera

Här kommer tips 1 (för att hitta tillbaka till varandra):

Det är viktigt att lägga fram alla korten på bordet för att lyfta fram sånt som man annars kanske inte pratat om tillräckligt i relationen. 

Men innan man gör det så ska man tänka efter väldigt noga på hur man formulerar sig, detta gäller framförallt dig men även din partner (om du för fram kritik på ett konstruktivt sätt så kommer din partner till större sannolikhet också göra det).

Om du för fram kritik på fel sätt så riskerar du att stänga personen, du vill ha ett samtal med din partner där ni kan öppna upp er för varandra och då är det viktigt att inte använda fel ordval.

Du ska förhoppningsvis leva med den här personen resten av livet och då är det viktigt att de fungerar att vädra sina tankar och känslor tillsammans.

Gör så här:

  1. Börja med att sätta er ner när det inte är något annat som står i vägen, när du verkligen känner att du och din partner eller du och ditt ex har tid för att prata. 
  2. Inled med att få personen att öppna upp sig genom att prata om vardagliga saker, kanske något som hänt under dagen för att inte gå pang på problemet eftersom att det kan uppfattas som aggressivt.
  3. När du väl ska framföra det du vill säga så ska du alltid prata i (jag form). 

Exempel på detta skulle kunna vara:

“Jag skulle vilja ta upp en sak som jag tänk på det senaste. Jag upplever att du inte är med och hjälper till när vi städar varje vecka, för mig känns det som en väldigt viktigt sak för att vi båda bor ju trots allt under samma tak, har du tänkt något på det och vad tycker du om det jag säger nu?” 

Utöver att alltid använda “jag” form när du framför kritik så kan du också tänka på det här: 

När ni har pratat igenom era problem och båda fått säga vad ni tycker så gör ni upp en plan för framtiden.

Den här planen ska båda vara delaktiga i och komma med förslag till så det inte bara är en som styr och ställer.

 

Förlåt varandra för tidigare misstag

Förlåt varandra

Det här kanske är det svåraste steget för alla par som vill hitta tillbaka till varandra men också ett av de viktigaste.

Det är ofta gammalt groll och ouppklarade konflikter eller svek som leder till att relationen får ta stryk.

Att be om förlåtelse är en konst, att ta emot en förlåtelse kan vara svårt, men om man ber om förlåtelse på rätt sätt så blir det lättare.

Här kommer ett tips du kan ta med dig om du behöver be om förlåtelse:

Be inte bara om förlåtelse, (försök att sätta dig in i den andra personens situation för att du ska visa förståelse för hur han eller hon kände).

Ett exempel skulle kunna vara:

“Jag skulle verkligen vilja be om förlåtelse för det jag gjorde, när jag tänker på hur du måste ha haft det så gör det ont i mig.., om jag hade befunnit mig i din situationen som du var så förstår jag att det var jobbigt eftersom du måste ha känt det här och så här”

Sedan låter du personen prata utan att avbryta.

Man kan aldrig förvänta sig att den andra personen kommer godta ursäkten, men man kan lyssna och låta personen säga vad den tycker och känner.

Att be om förlåtelse är ett första bra steg.

Alla personer gör det dom tror är bäst för stunden, men vi kan fortfarande ändra oss när vi inser att det vi gjorde inte var i linje med vad vi senare känner och tycker.

Försök att var förlåtande mot din partner oavsett om det var han eller hon som var orsaken till att problemet uppstod.

Var öppen för att godta en förlåtelse precis som att du ska vara öppen för att be om ursäkt för något du gjort eller sagt (om du vill att ni ska hitta tillbaka till varandra).

Relaterat: Stoppa skilsmässan och få tillbaka din partner nu.

Förändra det som går

Förändras

En gång i tiden var allt hur bra som helst, ni var nykära och behövde inte tänka på framtiden, men plötsligt så hände något. Nu står ni där som två frågetecken som vill ha hjälp att hitta tillbaka till varandra.

Det första man ska känna till är att det alltid finns en anledning till att det uppstod ett problem eller att relationen tog slut mellan er, ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad exakt det var som fick bägaren att rinna över. 

Börja med att fråga dig själv vad du kan göra för att reparera det som har skett, eller om det ens går att förändra det.

Störde sig din partner på att du exempelvis bara ligger i soffan eller är ute och festar på kvällarna. Ja, då kanske det går att göra en förändring eller hitta en lösning.

Var det så att din partner istället störde sig på att du jobbar för mycket eller inte räcker till på ett sexuellt plan, ja då är det en annan fråga som kanske kräver att man kompromissar (eller inte kan göra några förändringar).

Bara för att vi inte kan göra några förändringar behöver inte det betyda att det är helt kört, så länge du är tydlig med det som är viktigt för dig så får din partner göra samma sak.. och eventuellt kan ni kompromissa fram en lösning.

Det kan också räcka med lite tid ifrån varandra för att inse att gräset ändå inte var så mycket grönare på andra sidan.

Relaterat: Få tillbaka ex som tappat känslor

Ta det i promenadtakt för att hitta tillbaka till varandra

Ta det långsamt

Ge det tid och var beredda på att det kan ta tid att hitta tillbaka till varandra. 

Det viktiga är att man har tålamod.

Tålamod menas att man inte hoppar förbi några steg eftersom man gärna vill forcera relationen framåt. 

Exakt hur långt tid ni ska ta på er går inte att ge ett svar på, det är beroende på om ert förhållande redan har avslutats? Har ni flyttat ifrån varandra eller bor ni fortfarande ihop?

Har ni flyttat isär så är det viktigt att ta det betydligt långsammare, speciellt om ni har tänkt att flytta ihop igen. Bor ni däremot ihop så kan processen gå något snabbare – då är det också viktigt att kommunikationen fungerar som jag pratade om tidigare.

Om ni redan gjort slut kanske ni till och med behöver tid ifrån varandra för att ni ska sakna varandra igen (det kan vara lättare att hitta tillbaka till varandra när båda verkligen känner en längtan). 

Det kan handla om några extra dagar eller en vecka eller två men inte för länge.

Ta allt steg för steg i rätt takt så kommer det gå så bra som möjligt.

 

Gör en nystart på alla sätt

Starta om på nytt

Man glömmer lätt bort att en nystart också innebär att man ska spica till vardagen lite extra för att det ska finns en lust att hitta tillbaka till varandra.

Börja med det som ni båda tycker är roligt, det som ni båda gillar eller gillade i er relation. 

Det kan vara allt ifrån att gå ut och äta middag, spica upp sexlivet men också saker som att ventiliera hur det har varit under dagen. 

Överraska din partner med något som du vet att han eller hon verkligen gillar.

Tänk på att börja smått, tänk att ni ska kunna fortsätta att göra det här någon gång då och då så det kan bli en del av er relation.

Att resa till Hawaii är ett bra förslag och kan vara lockande men kanske ändå är ett kostsamt förslag som man inte kommer kunna fortsätta med för allt framtid.

Det är oftast de små meningsfulla förändringarna som gör störst skillnad.

Sluta kontrollera allt som händer

Kontrollera inte allt som händer

När man försöker hitta tillbaka till varandra så finns det risk för att ta snedsteg som kan innebära att det inte blir som man tänkt vilket kan leda till att ens partner börjar backa tillbaka ut ur relationen. 

Ett vanligt fel många gör i det här läget är att fortsätta jaga efter, men i de flesta fall behövs istället utrymme. 

För att undvika att hamna i den här situationen så kan du alltid tänka att du är en tredje person som ser på er relation utifrån.

Upplever du att du får “kämpa” för att det ska fungera eller visar din partner lika stor vilja?

Tänk själv, du skulle aldrig vilja ha någon som bara pushar på framåt utan att känna in. 

Det är precis som att spela tennis, du måste få tillbaka bollen – det är ingen enmans sport. Ifall din partner inte slår tillbaka tennisbollen över nätet så blir det ingen match. 

Slår du över bollen så behöver du vänta för att få den tillbaka. 

Om du känner dig osäker, tänk på de här tre sakerna för att undvika att vara personen som är för “på” i relationen:

Bli ingen dörrmatta 

Låta inte andra trampa på dig

Det kan låta som en självklarhet att kompromissa fram lösningar för att hitta tillbaka till varandra men det kan också få motsatt effekt.

Vad menar jag i det här fallet med motsatt effekt?

Om du inte säger vad DU tycker är viktigt för dig så kommer det ändå att bli problem längre fram. 

När du inte säger vad du tycker så tar du bara ett lån på framtiden.

Det kan finnas en rädsla att: om vi säger det vi tycker är viktigt så kommer inte vår partner acceptera det och det kommer sluta med att vi inte kommer vidare.

Rädslan att förlora sin partner gör att vi tummar på vårt eget värde och det är inte hållbart i längden.

Skriv ner de absolut centralaste delarna för dig så att relationen ska fungera och ni ska kunna leva tillsammans.

Nu kanske du sitter och tänker “ja men han sa ju tidigare att man ska kompromissa”, ja du ska kompromissas men inte med allt.

Ta professionell hjälp om det behövs för att hitta tillbaka till varandra

Prata med någon

Om man inte lyckas att göra det tillsammans så kan det behövas professionell hjälp för att hitta tillbaka till varandra. 

Ibland är det bra att ha en tredje person som kan se saker på andra sätt och som har erfarenhet av hur man ska lösa allt vad en relation innebär.

Det kan kännas jobbigt att tvingas söka upp hjälp utifrån men vill ni verkligen att relationen ska hålla så är det ibland det sista steget man behöver ta.

Ibland behöver inte båda vara med, det kan räcka med att du själv går till en teraput och sedan får tips om hur du ska göra för att gå vidare.

För din del kanske det är så att du bara behöver prata med någon, var in rädd för att ta dig till en psykolog om det skulle kännas som du behöver prata med någon.

Ta inte första bästa teraput eller pyskolog, det är viktigt att personen också passar dig eller er, känns det inte rätt, ja då kanske ni ska testa någon ny.

Att hitta rätt person kan ibland upplevas lite som att dejta, ibland kan man behöva gå till 2-3 stycken för att se vem som är bäst och vem som man upplever att man har bäst kemi med.

Ert förhållande ska inte falla på att det var någon teraput som inte kändes rätt. 

Avslutningsvis vill jag bara säga att det kan vara bra att testa sig fram innan man går till en teraput, då vet man oftast också mer om vad som fungerar men också saker som man behöver jobba på. 

Relaterat: Saknar du ditt ex? här kommer tips som kan hjälpa dig