Ingen kontakt regeln: Den ultimata guiden

Du vill få tillbaka ditt ex och har hört talas om ingen kontakt regeln.

Ingen kontakt regeln som den även kallas bygger på att du inte kontaktar ditt ex

under en bestämd period av tid.

Enligt metoden klipper du all form av kontakt med ditt ex.

I den här artikeln kommer vi gå in närmare på ingen kontakt regeln och vad den innebär så du själv enkelt kan applicera den utifrån din situation.

1. Bryta all kontakt med ex: den fundamentala grundprincipen

Om du tillämpar ingen kontakt regeln på rätt sätt så kan den få ditt ex att börja sakna dig, samtidigt som du har tid för att läka och börja jobba på dig själv.

För att tillämpa ingen kontakt regeln på rätt sätt så bör du inte kontakta ditt ex (om du inte måste) vilket innebär:

Det här är bara några exempel på saker som du behöver undvika för att ingen kontakt regeln ska få så kraftfull effekt som möjligt.

2. Ingen kontakt regeln: så här fungerar den på ditt ex

Ditt ex kan ha gjort slut av flera olika anledningar. Oavsett om det handlar om att ditt ex just nu är arg på dig, känslorna har försvunnit eller att ditt ex inte ser någon framtid tillsammans med dig så är ingen kontaktregeln effektiv.

När du startar med ingen kontakt regeln och därmed inte kontaktar ditt ex så slutar du att ge ditt ex bekräftelse, plötsligt slutar ditt ex att uppleva dig som störande och ointressant.

Du skapar distans som kan få ditt ex att börja minnas de positiva i från er tid tillsammans. Alla era härliga minnen när ni skrattade med varandra på era resor sena fredagskvällar eller bara hade söndagsmys i soffan.

3. Om du inte kan tillämpa ingen kontakt regeln

Det går inte att tillämpa ingen kontakt regeln för alla, det kan bero på flera olika anledningar.

I dessa fallen så kan du försöka fokusera på att tillämpa den så gott det går, det viktiga är att du ”försöker” att leva ditt eget liv så du inte är beroende av ditt ex. Vill du lära dig mer om specifikt det här ämnet så kan du spana in Den Sista Livlinan som specifikt är framtagen för ämnet.

Läs om hur du kan få tillbaka ditt ex i denna bok

4. Mitt ex hör inte av sig: fungerar alltid att inte höra av sig

Ingen kontakt regeln är en bra metod om man tillämpar den till punkt och pricka men den fungerar inte alltid och det beror på en enkel anledning.

Du tillämpar den på fel sätt.. eller tror att den enskilt ska vara anledningen till att du ska få tillbaka ditt ex för gott.

Det finns mycket annat du behöver göra under no contact som kan få ditt ex att vilja ha tillbaka dig. Du behöver jobba med dig själv, tillämpa andra strategier under och efter no contact.

Du kan exempelvis kontakta ditt ex igen efter ett tag, om du vill läsa mer om saker du skulle kunna skriva till ditt ex så kan du trycka här.

5. Hur länge behöver du tillämpa ingen kontakt regeln?

Vissa så kallade experter där ute skulle säga att ingen kontakt regeln ska vara i 30 dagar, men på en månads tid så hinner inte så mycket hända.

Det finns även en annan skola som säger att den ska vara permanent och du aldrig ska kontakta ditt ex igen.

Enligt relations och dejtingexperten Eric Brown så ligger sanningen någonstans mitt emellan. Det beror nämligen på din situation och hur det tog slut. I hans bok så avslöjar han att 60 dagar är en bra utgångspunkt (det är nämligen tillräckligt länge för att ditt ex ska uppleva hur det är att inte ha dig i sitt liv).

Relaterat: Få tillbaka ditt ex nu genom att följa de här råden

6. Vad ska du göra om ditt ex kontaktar dig

När du tillämpar no contact rule så kan det hända att ditt ex plötsligt kontaktar dig igen.

Nu tänkte vi gå in och förklara närmare hur du ska tänka om ditt ex plötsligt hör av sig igen. Ditt ex kan nämligen kontakta dig på grund av olika anledningar.

  1. Personen kontaktar dig utan anledning.
  2. Ditt ex saknar dig verkligen och vill ha tillbaka dig.
  3. Ditt ex känner sig ensam.

Oavsett fall så har du två val: vill du träffa ditt ex igen? eller behöver du mer tid för att läka?

Om du vill träffa ditt ex igen så har du nu en möjlighet men förvänta dig inte att personen kommer vilja träffa dig bara för att du svarar på smset.

Det gäller att även har vara lite ”street smart” och inte bara slänga iväg ett sms som indikerar på att du bara suttit hemma och inte haft något för dig de senaste veckorna.

Om du skickar fel sms så kan det i värsta fall leda till att du aldrig får en till chans med ditt ex och därför är det viktigt att tänka till en extra gång eller ta hjälp av någon som kan formulera ett sms åt dig.

Om du däremot känner att du skulle behöva mer tid för att läka så kan du meddela ditt ex att du behöver mer space men att du gärna hörs längre fram.

Det sista alternativet du kan göra är att inte svara på smset över huvudtaget tills ingen kontakt perioden har gått ut.

Quiz: Finns det en chans att få tillbaka sitt ex?

7. Femanledningar till att ingen kontakt regeln fungerar

  1. Våra hjärnor hatar osäkerheten som finns inför framtiden. När vi inte känner att vi kan kontrollera vad som kommer hända så kan vi göra precis allt för att säkerställa att framtiden känns trygg. När ditt ex inte känner att personen kan kontrollera vad som händer så är ditt ex beredd att ta till metoder för att försöka få kontroll igen och exempelvis kontakta dig. Osäkerheten att ditt ex inte vet vad som kommer hända är ett resultat av no contact rule.
  2. Människor är naturligt attraherade av de som vi inte kan få, saker som vi redan har tänker vi inte på. Att bryta all kontakt med exet innebär i praktiken att ditt ex nu får smaka på sin egen medicin och känna hur det känns när du försvinner helt ur deras liv. Ditt ex har inte längre möjligheten att ta tillbaka dig som personen förväntade sig.
  3. När inte ditt ex får höra något i från dig så börja personen att bygga upp påhittade historier i huvudet av vad du gör. Ofta skapar dessa historier en oro hos ditt ex som gör att personen tillslut kan börja tro att du träffat någon annan eller kanske ännu värre, någon bättre än de själva.
  4. Ditt ex börjar respektera dig på ett annat sätt när du inte kontaktar personen. Om du skulle fortsätta att kontakta ditt ex trots att personen skulle ha gjort slut så skulle ditt ex bara uppleva dig som jobbig. Det är extremt viktigt att ditt ex har respekt för dig för att personen ska kunna känna sig trygg med dig. Trygghet är avgörande i en hälsosam kärleksrelation.
  5. Bara för att vi tagit ett beslut så behöver inte det betyda av vi skulle vara 100 procent säkra på att det är rätt. Många gånger tvekar vi och kan till och med ångra oss i slutändan. När du tillämpar ingen kontakt regeln så får du ditt ex att känna att personen förstört sina möjligheter att rädda upp situationen. Detta kan ta veckor månader eller till och med år för ditt ex att inse (men tillslut kommer ditt ex börja tvivla på sig själv).

Relaterat: Taktiker för att skriva till sitt ex.)

8. Ditt ex är som ett gift

Alla relationer är inte hälsosamma och det är viktigt att ha med sig i bakhuvudet när vi är olyckligt kära i någon annan.

Vissa personer kan ha träffat på någon som inte har goda intentioner eller har skadat dig på något sätt. I dessa fallen så måste man tänka om en extra gång innan man försöker ta tillbaka personen på nytt.

Det är tyvärr ganska vanligt att man hamnar i en ond spiral eftersom känslorna många gånger kan förvirra oss, ena sekunden älskar vi personen, andra sekunden inser vi att den inte är det bästa för oss.

Vi träffar en person som exempelvis har alla de där egenskaperna som vi söker men som också får oss att må dåligt. I dessa fallen så kan ”no contact” också vara bra för att få oss att inse saker som vi annars inte hade gjort eftersom vi annars hade varit för känslomässigt bunda till personen.

För att avgöra om du ens borde träffa ditt ex igen så kan du besvara nedan frågor, om något av alternativen stämmer in på dig så bör du ta dig en funderare:

 

9. Påbörja ditt nya dejtingliv

Ingen kontakt regeln kan vara en bra period för att börja träffa andra för att förstå att ditt ex inte längre är den enda personen i världen som du kan bli kär i. Det finns många fiskar i sjön.

Vi upplever många gånger att det känns som att vi fortfarande tillhör vårt ex efter att det tagit slut, men det är bara en känsla som hindrar oss i från att gå vidare.

Det kan nästan kännas ”tabu” att röra någon annan person, eller dejta igen, men faktum är att det faktiskt kan hjälpa dig att komma över ditt ex.

Tanken är inte att du ska gå in i ett rebound förhållande med någon ny som ska vara din snuttefilt, utan hela syftet med att börja dejta igen är för att du inte ska bli beroende av ditt ex uppmärksamhet.

Att bryta all kontakt med ditt ex skapar att vakum. Om du under en längre tid levt ihop och fått bekräftelse av en annan person så kan det leda till att du tror att ditt ex är den ända källan till lycka, men det stämmer inte!

10. Basera inte din lycka på ditt ex

”Mitt ex hör inte av sig och jag kan inte leva utan personen..”

Stämmer det in på hur du känner just nu?

Att bryta all kontakt med ex kan vara jobbigt, men det bästa sättet för att må bra är att fylla dina dagar med aktiviteter som gör att du undviker så mycket dötid och prokrastinering som möjligt.

Att bara ligga hemma och deppa kommer inte ta dig någonvart och kan till och med få dig att må ännu sämre än du egentligen behöver.

Här kommer några enkla tips som egentligen är ganska ”basic” men som faktiskt har väldigt bra effekt för att du ska må bra igen:

Träna och rör på dig

Att träna är allmänt bra för vår hälsa och vårt välmående och kan hjälpa oss att hantera stress, depressioner och minska ångest. Enligt vissa studier så ger träning lika bra effekt som om du skulle gå på läkemedel. Träna innebär inte att du behöver gå ut och springa ett maraton. Det kan räcka med en Power Walk, cykeltur eller några minuters intensiv träning i veckan.

Undvik alkohol och skräpmat

Försök att undvika att hamna i en negativ spiral där du börjar ta till alkohol, mat eller anda osunda vanor. Maten som vi får i oss påverkar oss extremt, mycket mer än vi kan tro. Det finns flera studier som undersökt kopplingen mellan mat och välmående. En av många studier som genomförts på vårt intag av mat visade på en koppling mellan antiinflammatorisk kost och ett förbättrat välmående hos personer som led av depression.

Umgås med vänner och prata med någon som lyssnar

Det räcker egentligen bara att vara runt andra människor som är stöttande som vet vad du har gått igenom för att må bättre. Det är inte bra att gå runt och hålla inne på saker om du mår dåligt över något. Det kan vara bra att prata med någon som faktiskt lyssnar på dig. Du kan också välja att vända dig till psykolog om du skulle vilja få mer professionell hjälp.

Skriv ner på ett papper vad du känner

Att skriva dagbok kan också vara ett sätt att filtrera jobbiga tankar under no contact perioden. För vissa kan det låta lite onödigt att sätta sig och skriva ner vad man känner men faktum är att det faktiskt kan hjälpa till att sortera dina tankar. Börja med att göra det i en vecka: avsätt 10-20 minuter per dag. För många kan det kännas som man lättare kan gå vidare med dagen och fokusera på andra saker när man skrivit av sig.