Otrohet: 9 saker att göra och undvika vid otrohet eller mikrootrohet

Har du varit med om otrohet eller mikrootrohet?

Otrohet är något av det värsta som finns och det kan verkligen krossa hjärtat..

Det värsta är oftast inte vad som har hänt utan, känslan av att ha blivit sviken eller lurad.

Om du precis har varit med om otrohet så är det naturligt att uppleva både ilska och sorg

Oavsett om det handlar om mikrootrohet, eller långvarig otrohet

så är känslan lika jobbig.

För att hjälpa dig att gå vidare så har vi valt att ge dig 9 konkreta tips

på saker som du borde göra och undvika att göra vid otrohet.

Se video om otrohet först eller läs vidare:

Vad är otrohet och mikrootrohet? läs det här först innan du scrollar ner

Otrohet innebär att du eller din partner inte har följt de regler som finns i ert förhållande.

I det vanligaste förhållandet är sexuell otrohet något av det värsta som kan hända, i ett öppet förhållande så är emotionell otrohet oftast värre.

Oavsett vad: så är det viktigt att ha en tydlig gräns i förhållandet för vilka regler som gäller så att det går att konfrontera om någon har gått över gränsen✔.

Vissa gånger kan det vara helt uppenbart att någon har gått över gränsen andra gånger kan det handla om mikrootrohet, som att en partner tagit upp kontakten med ett gammalt ex, eller undanhållit information som exempelvis (sms med en gammal flört).

Mikrootrohet kan vara svårare att konfrontera eftersom det oftast inte är lika uppenbart?.

En av de vanligaste typerna av mikrootrohet uppstår när den ena parten har fått för lite bekräftelse och böjar söka uppmärksamhet hos andra istället, det är alltid viktigt att vara medveten om små förändringar som sker i förhållandet utan att framstå som svartsjuk och (prata om det).

Oavsett om det handlar om att din partner har varit otrogen och ertappad med händerna i syltburken eller mikrootrohet så kommer du nu konkreta få tips för hur du ska tänka nu.

Steg 1: Prata med någon

Det är viktigt att inte hålla alla känslor inom sig och våga vädra sina tankar med vänner, familj eller psykolog.

Oavsett om du kommer välja att stanna kvar eller inte så är det viktigt att hantera den första tiden som oftast är den jobbigaste.

Det är viktigt att fortsätta sitt vardagliga liv även om det kan kännas tufft och jobbigt. Oftast är det bra att bara fokusera på en enda sak som jobb eller studier. Det är även bra att träna för att vädra tankarna under de jobbigaste dagarna.

Vissa gånger kan man själv känna en överdriven svartsjuka, och därför är det alltid bra att bolla med vänner eller familj innan man tar ett drastiskt beslut om förhållandet.

Lös ditt relationsproblem på under en timma i veckan (så här gör du).

Steg 2: Testa dig för könssjukdomar

Det kanske viktigaste första steget (för din egen hälsa) är att gå och testa dig för könssjukdomar.

Din egen hälsa är den absolut viktigaste: därför bör du ta dig till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen för att göra ett snabbtest, det går även att beställa hem på nätet många gånger.

Om man misstänker att ens partner har haft sex med någon annan person så ska man alltid gå och testa sig.

Steg 3: Glöm inte dig själv vid otrohet

Att gå igenom en otrohetsaffär kan vara en livsomvälvande upplevelse och därför är det alltid viktigt att prioritera sig själv först och (barnen) om man har några tillsammans.

För ens egen skull så kan det vara bra att släppa de jobbiga känslorna några timmar genom meditation, träning eller bara ta en utflykt.

Det är lätt att förstora saker när man mår dåligt, det är tyvärr väldigt vanligt med otrohet och inget man behöver gå runt och känna sig ensam om. Alla sår läker tillslut även om det kan ta tid, här kommer några tips som kan vara bra att göra för att släppa de jobbiga känslorna:

 • Meditera
 • Träna
 • Sov 8-10 timmar
 • va ute i solen
 • Gör en kortare resa

Ta hjäp av en relationscoach för att gå vidare med en enkel metod

Steg 4: Förstå orsaken

Det kan vara jobbigt att grotta ner sig i det förflutna, men att förstå varför det har hänt är ofta bra för att kunna ta nästa steg i relationen.

Handlade det om mikrootrohet och något som inte går att konfrontera rakt upp och ner, eller har du tagit personen på bar gärning med något som har pågått under en längre tid som långvarig otrohet?

När du har alla korten på bordet och kan se det som hänt så är det lättare att gå vidare, och inte ta lika känslostyrda beslut.

Fundera över dessa frågor eftersom det finns många olika anledningar till att en person är otrogen:

 • Är det en sexuell orsak?
 • Är det en emotionell orsak?
 • Har det inte fungerat det senaste?
 • Kom det i från klarblå himmel?
 • Har du tagit personen med händerna i syltburken?

Steg 5: hur ser din partners förflutna ut

Om din partner tidigare har utsatt någon för otrohet (under mer än ett tillfälle) eller själv blivit utsatt av någon annan för otrohet så finns det en risk att det kan ske igen.

Har man gått över gränsen två gånger så kan man göra det igen.

Det kan också handla om att din partner blivit utsatt av någon annan för otrohet och inte hunnit komma över det, då kan det finnas ett säkerhetsbeteende (om förhållandet inte fungerar) att söka sig till andra för att inte uppleva samma smärta igen.

Om du skulle förlåta din partner så är det viktigt att ha i åtanke att, en tidigare historik av otrohetsaffärer (där din partner varit otrogen mot någon annan) är en varningssignal på att det lika gärna kan ske igen om man skulle förlåta ens partner.

Har man träffat sin partner under flera års tid så känner man oftast personen utan och innan, men ibland har man inte hela historiken.

Speciellt inte när det kommer till tidigare relationer. Om man har byggt en nära kontakt med kompisarna (och misstänker otrohet) så kan det vara några eller någon att fråga.

Man ska dock alltid vara försiktigt när det kommer till att fråga kompisarna eftersom att man kan uppfattas som svartsjukt.

Steg 6: Det får inte bli precis som förr

Det är inte bra att förstora det för mycket så att man går under i sorg, men det är inte heller bra att förminska det och försöka lotsas som att inget har hänt.

Om man ska gå vidare så måste man förändra hela förhållandet, kanske gå i parterapi och inte bara vända blad.

Det är viktigt att lära sig på det som har hänt, så att såren kan börja läka på sikt. Att bara gå vidare är sällan en smart strategi eftersom man inte har gått till botten med problemet.

Om det handlar om mikrootrohet som kanske inte är lika allvarligt så kan det vara bra att sätta upp nya gränser för vad som är okej och inte.

Steg 7: Ge inte tillbaka med samma mynt (innan du bestämt dig)

Det är viktigt att veta att det inte kommer att hjälpa att ge tillbaka med samma mynt, det är bra att föregå med gott exempel för att tilliten från bådas håll ska kunna byggas upp igen om du väljer att fortsätta ert förhållande trots det som har hänt.

Det är lätt att tro att det kommer att löna sig att hämnas, men det kommer endast att vara som allt kasta bensin på brasan.

Om ni har avslutat förhållandet får du göra precis som du vill, men innan dess är det bra att inte ta ett oberäkneligt beslut som kan ha förödande konsekvenser.

Steg 8: Vad säger lagen?

Har ni barn tillsammans, lever ni som sambos eller är ni gifta. Det finns många frågor som kan vara bra att undersöka innan man tar ett drastiskt beslut.

Vad säger egentligen lagen om ni skulle skilja er, hur kommer uppdelningen bli och vart hade du tänkt att flytta.

När man har mycket saker gemensamt så är alltid viktigt att kolla upp allt för att inte sätta sig på pottkanten. Det finns många som gör felet och tar ett snabbt beslut utan att ha funderat ut vad det får för konsekvenser.

Om man inte har några gemensamma ägodelar eller bor tillsammans så behöver man inte ha lika mycket saker i åtanke.

Tänk även på dina barn, vad kommer hända med dina barn hur ska uppdelningen ske om du väljer att avsluta ert förhållande.

Steg 9: Förlåt eller gå vidare

Din parter kan vara väldigt iskall eller väldigt ledsen. Det troligaste är att hen kommer att vara ledsen och försöka be om ursäkt eller säga förlåt förlåt.

Otrohet är inget man bara kan släppa speciellt om det handlar om det är uppenbart att så är fallet. Det är viktigt att den andra personen förstår att den kommer ha risk att förlora dig, och att det är på dina villkor om ni kommer att fortsätta vara tillsammans.

Det bara finns två saker som du kan göra i slutändan:

 • Säga att du behöver tid för att avgöra om du vill fortsätta förhållandet
 • Avsluta det: har man varit otrogen så förtjänar man inte en andra chans eftersom att tilliten har försvunnit. Handlar det om mikrootrohet eller en långvarig otrohet? graden av otrohet är viktigt att fundera över innan man tar ett beslut.