Rädd för att prata inför folk? 12 extremt bra knep för att bemästra scenskräck

Du blir kallsvettig på bara tanken av att stå inför en grupp människor.

Att vara rädd för att prata inför folk eller ha scenskräck är vanligare än man kan tro.

Rädsla kan dock variera (ifrån bara lite nervositet till känslan av panik).

Oavsett vart du befinner dig på skalan så finns det många knep som kan göra stor skillnad.

Nedan kommer vi presentera 10 dunder tips som visat sig vara effektiva om man är rädd för att prata inför folk.

Vad är scenskräck, talängslan och glossofobi?

Scenskräck innebär att man inte gillar att synas eller stå i centrum inför mycket folk, därför är rädsla för att prata inför folk ofta väldigt förknippat med just scenskräck. Rädslan att tala inför andra kan även benämnas som glossofobi.

Det finns många vanliga symptom som brukar förekomma hos en person som lider av glosso fobi eller talängslan:

Om rädslan är så stor att du funderar på att inte genomföra talet eller presentationen så kan det istället handla om social fobi (som du kan läsa mer om här).

Kom alltid förberedd om det går!

Det är så mycket onödig smärta som vi orsakar oss själva på grund av att vi inte är förberedda när vi ska tala inför folk eller stå på scen.

Det bästa hjälpmedlet är att öva. Övning är kunskapen moder och ett uttryck för att vi kommer att bli bättre om vi övar på det vi ska säga eller göra.

Att vara förberedd kommer hjälpa dig mot:

 

Ställ dig i en självsäker position

Det finns väldigt många som tenderar att stänga sitt kroppsspråk när de är nervösa eller rädda, de vill inte synas eller håller armarna i kors. 

Om vi istället agerar precis tvärt emot och ställer oss axelbrett, lite lätt fram med bröstet och sträcker på oss så kommer vår hjärna automatisk kommunicera till oss att vi är säkra.

På detta sätt så kommer rädslan snabbare att försvinna och pirret i magen kommer att gå över till ett lugn.

Testa att gå in på toaletten 10 minuter innan ditt tal och ställ dig självsäkert framför spegeln i två minuter för att ge dig själv en självsäkerhetsboost. 

Tro det eller ej men det kan faktiskt hjälpa väldigt mycket.

Avdramatisera situationen för att minska på scenskräcken

Oftast ser vi väldigt allvarligt på hela situationen om vi har rädsla för att tala inför grupp, vi är rädda för att göra bort oss, låta nervösa eller säga fel. Problemet är att vi byggt en föreställning redan innan i huvudet att det kommer att det kommer bli jobbigt eller gå dåligt.

Försök istället att vara tillåtande mot dig själv.. om det är okej att vara nervös så kommer nervositeten och pressen också att minska:

Undvik detta om du är rädd för att tala inför folk:

Tänk istället så här:

Ta det lugnt och prata långsamt

Det är bara du själv som stressar upp dig där framme, du vill säkert bli klar så snabbt som möjligt och gå av scenen men faktum är: ju långsammare du vågar prata och ju mer du vågar stå kvar i din rädsla desto snabbare kommer obehaget också försvinna.

Våga ta en paus när du kommer till en ny mening eller del i talet, vi själva uppfattar det alltid som att det tar längre tid än vad det egentligen gör men risken om du bara pratar på snabbt är att du ersätter det med utfyllnadsord istället.

Precis som (ah,mm) eller andra ord som man ofta säger för att man är rädd för tystnad och är vanligt om man är rädd för att prata inför folk.

När du väl står där hemma och övar så försök tänka på detta, träna dig själv med att ta pauser, prata lite långsammare än du talar i vanliga fall. 

Hur vet du egentligen att du har talat tillräckligt långsamt med pauser? Ta tid på ditt dal när du övar. Gör det först en gång när du bara pratat på och sedan en gång när du verkligen försöker prata långsamt. 

Om du är nervös så kommer du troligtvis ändå prata lika snabbt som du gör vanligtvis om du försöker prata långsamt.

Fäst blicken på rätt ställe i rummet

Många som blir nervösa tenderar att kolla ner i marken, upp i taket, ut genom fönstret eller sväva runt med blicken. Om du själv vet med dig att du tenderar att tappa fokus med publiken så kan det vara smart att redan innan ha en taktik. 

Här kommer tre tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig:

Relaterat: Se om din rädsla är social fobi (test)

Undvik de här vanliga misstagen om du är rädd för att prata inför folk

Om man är rädd för att tala inför grupp och har talängslan så tenderar man lätt att distrahera sig med saker på scenen. Det kan handla om att luta sig mot en vägg, hålla händerna i fickorna eller glömma slänga ut tuggummit ur munnen. 

Det här är bara några exempel på saker man tenderar att göra om man är nervös och har en rädsla för att prata inför folk, försök att se om du har något som du kan undvika eller sluta med framme på scen

Hur jag gick ifrån att vara blyg och introvert till att bli självsäker. Lär dig metoden här (e-bok).

Glöm inte av dina framsteg (om du haft scenskräck under långt tid)

Det är lätt att man glömmer bort hur mycket man utvecklats under tiden vilket resulterar i att man i slutändan ändå är lika rädd varje gång man går upp på scenen. 

Rädsla för att tala inför folk kommer alltid att finnas men den värsta scenskräcken kan man komma över om man försöker minnas de gånger som man har utsatt sig för sin rädsla och det faktiskt har gått någorlunda bra.

Positiva minnen är det som tillslut gör att vi kanske till och med kommer tycka det är kul att stå på scen.

Försök att skriva ner de gånger det har gått bra när du pratat inför folk och läs detta för dig själv när du står inför en ny utmaning. 

 

Var närvarande

Det är väldigt vanligt att vi svävar iväg i våra tankar innan vi ska upp och tala, det bästa är dock om vi bara kan lita på oss själva och sluta övertänka allt.

Ett sätt kan vara att bara försöka fokusera på andningen, när vi fokuserar på andningen så tenderar vi att sluta tänka katastroftankar och får samtidigt ner puls och nervositet. 

Ett annat sätt kan vara att fokusera på en punkt samtidigt som du andas, det kan också få dig att zooma ut istället för att zooma in på dig själv.

Testa att gå in på toaletten och meditera innan ditt tal i några minuter, det är också ett sätt att hamna i nuet.

Att försöka ha kul på scen är som en mirakelkur för den med talängslan

Det kan låta som en omöjlighet, men har du kul på scenen så släpper också nervositeten. Det är inte så att du ska gå upp och skratta inför alla, men ha med något i ditt tal som du själv tycker är roligt eftersom det kommer hjälpa dig om du är rädd för att prata inför folk och är nervös.

Det kan vara: 

Att ha kul på scenen ska komma inifrån och ska inte vara något som skapar ännu mer nervositet. Om du ska övervinna din talängslan så ska du börja med att försöka fokusera på att göra saker du själv är bekväm med.

Gå upp på scen så mycket du kan

Det absolut största anledningen till att du är rädd för att prata inför folk och fortfarande har scenskräck beror på att du inte har stått på scen tillräckligt många gånger. Talängslan grundar sig många gånger en brist på erfarenhet.

Anslut till en talarklubb, gå en kurs eller ta tillfälle på jobbet eller i studierna. Prata under varje möte eller då du får tillfälle. Ifall du verkligen är rädd för att tala inför folk så måste du ta tag i ditt problem på riktigt om du vill bli av med scenskräcken.

Det kanske inte är så lätt att första gången ställa sig inför 100 personer på ett bröllop, försök därför att ta varje tillfälle du får för att i slutändan ha modet att våga prata vart och när du vill.

 

Prata med dina egna ord och använd stödord om det behövs

Det är lätt att vi kan bli obekväma om vi tvingas prata om ett område som vi inte har någon som helst koll på, vi kanske börjar fundera över om vi bara ska börja läsa papperet rakt upp och ner. 

Dessa situationer kan skapa extra mycket talängslan och scenskräck. 

Försök dock inte styras för mycket av exakt vilken ordning något står skrivet, det viktiga är att budskapet och faktan kommer fram (de flesta gånger). 

För de flesta underlättar det att göra stödord, här är vanliga misstag och hur du ska tänka när du skriver stödord: 

Gör inte så här:

Gör så här:

Exempel:

På detta sättet får du mycket bättre flyt när du ska prat och det låter också mycket bättre för åhörarna när det inte låter som du läser innantill. Det handlar om att våga lita på sig själv vilket många har problem med som är rädda för att prata inför folk. 

Använd din nervositet till något positivt 

Många som har rädsla att tala inför grupp tenderar att bli som förlamade av  nervositeten.. 

Det här måste man förstå och hjärntvätta sig själv med om man har scenskräck: vi känner inte nervositet för att det ska påverka oss negativt, att känna sig nervös är något som är positivt eftersom att det samtidigt kommer ge oss många fördelar när vi kan behärska den.

Här kommer positiva saker med att vara nervös:

Jag hoppas att dessa tolv tips har varit till hjälp för dig som är rädd för att tala inför folk, det positiva är att det går att jobba bort talängslan i takt med att man lär känna sig själv bättre och utsätter sig för det man är rädd för genom kontinuerlig träning.