Få bättre självförtroende nu – 11 enkla tips

Du vill få bättre självförtroende.

Alla har inte ett bra självförtroende hela tiden men det går att öva upp.

Självförtroende är din förmåga att tro på dig själv i olika situationer.

Ett dåligt självförtroende kan hindra oss ifrån att uppnå det vi vill i livet, medans ett bra självförtroende samtidigt kan ge oss tusentals fördelar.

Nedan kommer du därför få elva konkreta tips på hur du blir en självsäkrare version av dig själv, mycket av det som står skrivet är baserat på studier och forskning.

Hur kan man få bättre självförtroende? Förstå detta först!

Självsäker person

För att öka förståelsen för vad självförtroende är så kan vi dela in det i två olika kategorier: 

  1. Vi har det djupare självförtroendet som man alltid bär med sig oavsett vad man gör, ett exempel skulle kunna vara om du ska testa något nytt som du aldrig har gjort tidigare.
  2. Det finns också det situationsbaserade självförtroende som man har för att man känner sig kunnig på ett visst område eller har en uppövad färdighet.

Det finns mycket som tyder på att det finns en koppling mellan prestation inom olika områden och ett bra självförtroende, när det kommer till exempelvis sport så är detta sambandet tydligt.

Idrottspsykologin har exempelvis genom studier kunnat visa på hur vårt mentala tillstånd påverkas positivt av att vi tror på oss själva.

Agera som en skådespelare 

I en studie så skulle man studera den icke verbala kommunikationen, det visade sig att man ofta uppfattades annorlunda baserat på vilket kroppsspråk och vilken hållning man hade.

Att visa på ett självsäkert kroppsspråk snappas upp av omgivningen och man blir därefter ofta bedömd utifrån detta.

Genom att stå självsäkert eller sitta självsäkert så lurar vi vår hjärna att vi också är självsäkra.

Enligt Amy Cuddy en psykolog på Harward University så finns det forskning som visar på att om man står eller sitter självsäkert så förändras våra testosteronnivåer i kroppen som i sin tur gör att vi känner oss mer självsäkra.

Om du känner dig osäker och vill bli mer självsäker ska du alltså agera som om att du var självsäker precis som en skådespelare.

Se verkligheten med rätt glasögon

Är alla där ute dina vänner eller fiender? För att bli mer självsäker så handlar det inte bara om att utsätta sig för jobbiga saker och förändra externa ting, det är också lika viktigt att fokusera på ens interna liv. 

Ska du få ett bättre självförtroende måste världen vara en välkomnande plats. Hur olika tror du att du skulle se på saker om du hade dessa två världsbilder:

Eller:

Det går inte över en natt att förändra sin världsbild men det är viktigt att börja någonstans. 

 

Basera inte ditt självförtroende enbart på tidigare erfarenheter

Hjärnan har på något konstigt sätt en förmåga att minnas gamla dåliga minnen före de positiva. Även om vi har tio positiva minnen så kan det vara så att de där två sämre du har längst bak i huvudet ändå påverkar ditt självförtroende i ditt undermedvetna.

Det bästa du kan göra är att börja skriva ner alla positiva minnen som du har och sedan läsa dessa för dig själv för att mata dig med den informationen som lyfter dig, istället för att ditt huvud ska mata dig med information som får dig att må dåligt.

Skriv en lista på det som du är stolt över med dig själv och saker du har överkommit tidigare i ditt liv. Det kan vara en lista som du successivt fyller på, dag för dag eller vecka för vecka. Läs det flera gånger i vecka för att påminna dig själv om allt positivt det finns att lyfta fram.

Relaterat: Se om du har social fobi och (ta ett test här)

Sluta jämföra dig med andra

Sluta se andra som en måttstock för hur bra du själv är.

För att få bättre självförtroende så är det viktigt att inte jämföra sig med andra eftersom att man då riskerar att må dåligt över att man inte är tillräcklig:

Vi tenderar att må dåligt av det vi inte har men vi ser hos andra. En studie som skulle studera hur viktigt uppskattning var för oss människor visade på att det kunde leda till att vi blev lyckligare om vi medvetet påminde oss om allt vi har.

Försök därför att lägga några minuter varje dag på att uppskatta det du har istället för att trycka ner dig själv för det du inte har.

Sluta jämföra dig med andra och börja jämföra dig med dig själv om du ska göra det med någon. 

Få ett bättre självförtroende genom träning

Det allmänt känt att träning får oss att må bra, minska på stressen och hjälper oss att koppla av och koppla bort vardagen.

I en studie som genomfördes på Uppsala unviersitet kunde se att det fanns en positiv inverkan på vår självkänsla när vi tränade. Vi mår alltså bättre och gillar oss själva mer som en effekt av träning. Korrelationen mellan träning och bättre självförtroende är därför väldigt stark. 

Försök att fokusera på att träna minst två till tre gånger i veckan för att det ska ge dig effekt. 

Att träna för mycket eller att överanstränga sig är inte heller bra eftersom att det kan leda till skador eller få oss att må dåligt om vi inte ger tid för vår kropp att vila och läka.

 

Gör det som du är rädd för att göra

Hur kan man få bättre självförtroende och bli mindre rädd? Du behöver utsätta dig för det du är rädd för enligt forskningen.

En känd terapimetod vid namn KBT även kallat kognitiv beteende terapi visar tydligt på att vi övervinner våra rädslor genom att utsätta oss för det vi tycker är jobbigt. Hjärnan kommer sluta att se saker som en fara när vi ständigt konfronteras med samma situation gång på gång.

Om vi vill få bättre självförtroende måste vi alltså gå utanför vår komfortzon och våga testa nya saker. 

Det bästa sättet att utmana sig själv är att göra upp en lista på saker man tycker är jobbigt.

Skriv några egna exempel på saker du tycker är jobbigt, anser du att det är svårt att uppnå så sätt istället upp delmål:

Tycker du exempelvis det är jobbigt att hålla tal på bröllopet så kan du börja sätta upp delmål att du vid varje tillfälle du får ska ta möjlighet att prata inför folk för att utsätta dig för det du tycker är jobbigt.

 

Har du Social fobi? Överkom din rädsla med en enkel metod.

”Bakom galler” är en e-bok som får dig att komma ut ur ditt skal.

Här kommer en recension ifrån Josefin:

”Min rädsla begränsade verkligen mig, jag var den personen som alla sa var ”blyg” nu känner jag mig självsäker istället. Boken hjälpte mig att komma på banan.”

Spana in boken här

Stå upp för dig själv så kommer du få bättre självförtroende

Är du en väldigt empatisk person som har svårt att sätta gränser så riskerar du bli en dörrmatta för andra.

Något som är viktigt att jobba på om vi vill få bättre självförtroende är att vi jobbar på att stå upp för oss själva.  

Att bygga ett bättre självförtroende handlar om att sätta gränser för vad som är okej och inte men också våga säga vad vi tycker fast det kan kännas jobbigt.

I det här fallet behöver du börja älska dig själv mer och lägga större vikt vid att du själv ska må bra än att andra ska göra det.

 

Sluta sätta andra personer före dig själv

Blir du nervös när du träffar chefen på jobbet, kompisen i skolan eller den attraktiva dejten?

Anledningen är att du inte värderar dig själv tillräckligt högt, du anser att någon annan person har ett större värde än dig själv.

Du ger bort en del av dig själv.

Sluta upp med det här och börja värde dig själv istället. 

Du behöver sluta bry dig om vad andra tycker och tänker om dig.

Våga vara dig själv och var stolt över den du är.

Få bättre självförtroende genom att jobba på din självkänsla 

Det finns en direkt korrelation mellan en bra självkänsla och ett bra självförtroende.

Med en dålig självkänsla så vågar du inte utmana dig själv eftersom du är rädd för att misslyckas.

Med en dålig självkänsla så försöker du leva upp till andras förväntningar, du går mycket på vad omgivningen tycker och tänker istället för att vända dig inåt till dig själv.

För att förbättra din självkänsla så finns det många saker att göra men det börjar oftast i vår egen omgivningen. Det första steget är att böja omge sig med personer som lyfter upp oss och minska kontakten med de som trycker ner oss. I en sån miljö är det lättast att utvecklas vilket kommer resultera i att du också kan utveckla ett bättre självförtroende i slutändan.

Hållning och kroppsspråk

Hållningen och kroppsspråket är ofta något som går att förbättra för de flesta personer. Det handlar både om att förbättra din hållning för stunden genom att sträcka på dig och ställa dig mer självsäkert men också att förbättra din hållning genom styrketräning.

Om vi har dålig hållning och är hängiga riskerar vi att kommunicera undermedvetet till oss själva att vi inte förtjänar att vara självsäkra.

Det är lättare sagt en gjort men vi måste börja någonstans:

Fokusera på att bygga upp din bålstyrka så kommer du märka att din hållning kommer att förbättras. Det kan räcka med några enkla mag och ryggövningar där hemma 3 gånger i veckan för att ganska snabbt märka skillnad (om du inte är en person som regelbundet går till gymmet).

 

Mata din kropp med rätt bränsle

Vill du få bättre självförtroende så är det även viktigt med vad du äter. Det kan låta löjligt men faktum är att en bra kost kommer få oss att må bättre. En studie som genomfördes i Chile skulle studera korrelationen mellan ungdomars kost och lycka. 

Vad man kunde konstatera var att kosten ofta har en stark påverkan på hur vi mår. 

Om vi vill få bättre självförtroende och få resultat så gäller det att tänka på alla områden i vårt liv.

Fråga dig själv varför du inte äter hälsosamt, ofta ligger problemet inte just i maten utan att vi kanske mår dåligt. I så fall ska du börja med att förbättra din mentala hälsa först.

Om du inte äter några grönsaker eller någon frukt och får i dig tillräckligt med vitaminer i din kost kanske du ska försöka ändra din kost eller tillsätta något kosttillskott. 

Kolla hit! Hoppas du fått några bra tips för att få bättre självförtroende. Vi har många intressanta artiklar för dig som vill lära dig mer om hur du kan få bättre självförtroende på vår hemsida. 

 

Relaterat: Killar som är rädda för att prata med tjejer (tips)