Gå vidare: 6 kraftfulla tips för att gå vidare efter långt förhållande

Vi kan vara helt förstörda efter att ett förhållande har tagit slut..

Livet vänds upp och ner det kan kännas som att man har förlorat en del av sig själv.

Allt kan kännas helt okej vissa stunder.. men plötsligt är det något som påminner om ens tidigare förhållande och halva dagen blir förstörd.

Det är helt naturligt att känna sig nedstämd en tid framöver men håller det på under en längre tid så finns det enkla och effektiva tips att ta till❣

I den här artikeln kommer vi inte bara hjälpa dig att må bättre för stunden, vi kommer ge dig tips som gör att du kommer känna dig STARKARE än någonsin framöver.

Det spelar ingen större roll om du vill gå vidare efter långt förhållande eller en kortare romans, det är fortfarande samma (6 beprövade principer som fungerar effektivt för att komma över sitt ex).

Slå hål på myten – du behöver ingen annan för att känna dig lycklig 

Vi ser långfilmer på tv som handlar om kärlekshistorier och blir hjärntvättade att tro att man behöver ha någon annan för att känna sig lycklig.

Det finns ett stort problem med det här och det innebär att vi skulle behöva en till person för att må bra och känna oss hela, det är inte så det fungerar – utan det är en myt.

För att vi ska kunna leva med någon annan så måste vi känna oss hela redan i från början om det ska bli ett långvarigt och lyckligt förhållande, vi kan inte vara beroende av andra för att må bra.

Att känna lycka utan din partner är grunden för att gå vidare, därför tänkte vi nu ge dig 6 konkreta tips på hur du går vidare efter ett långt förhållande.

1. Skriv ner det du inte gillade med personen 

Det finns ingen som är perfekt, alla har brister oavsett om det handlar om ens närmaste kompis familjemedlem eller tidigare partner.

Ta fram mobilen eller papper och penna och gör dig redo för att skriva ner saker som du inte gillade med den personen du träffade.

Anledningen till att du ska göra det här är för att du medvetet ska förändra tankemönstret om att det skulle ha varit (den perfekta parten och det perfekta förhållandet för dig).

Hjärnan brukar ofta glömma det negativa och fokusera på det positiva minnena – och därför kommer du nästan bara att minnas det positiva med personen?.

Vissa gånger kan det vara så att du ska gå vidare efter otrohet, då är det extra viktigt att kunna hantera känslorna.

Så fort du börjar må dåligt och tänka på personen så ska du ta upp ditt papper eller din mobil och läsa vad du har skrivit.

Om du fortsätter att göra det här så kommer du på sikt att börja se ditt tidigare förhållande på ett annat sätt, snarare än att fastna i den jobbiga känslan.

Försök att följa de här tre stegen nedan eftersom det kommer göra det lätta att komma över sitt ex:

  • Skriv ner 10 saker som du inte gillade med personen
  • Läs det varje morgon när du vaknar och när du mår dåligt
  • Gör det i 2 veckor – sedan tar du ett uppehåll på 1 vecka och så upprepar du proceduren.

2. Lev inte ditt liv efter ditt tidigare förhållande

Många har svårt att släppa taget i ett förhållande och gör precis allt för att hålla hoppet uppe hoppet om att de någon gång ska kunna återförenas med sitt ex?‍♀️.

Om man ska gå vidare efter långt förhållande så måste man lära sig att släppa taget och blicka framåt.

Folk som inte lär sig släppa taget (kan göra precis allt för att återförenas med excet) – det kan ha gått 5-10 år och alla beslut som personen fortfarande gör är baserat på den tidigare relationen.

Valet av kläder, bilen de köper, staden de bor i och musiken de lyssnar på.

Om du känner igen dig i det här så måste du lära dig att släppa det förflutna, du kan leva resten av ditt liv på det här sättet om du inte är medveten om vad du gör.

Vem var du innan du träffade ditt ex?

för att gå vidare efter långt förhållande eller gå vidare efter otrohet så måste man börja analysera sig själv och sitt eget beteende. Det finns en fråga som du alltid kan ställa dig:

 • Gör jag det här för att hålla kvar hoppet med mitt ex?

Om svaret är ja – så måste du börja jobba med dig själv mer och skapa dig ett eget liv som inte styrs av ditt tidigare förhållande.

Tänk att du skulle få kicken i från jobbet, ditt hus brinner eller att förhållandet tar slut, men hur vet du att det är dåligt för dig?

Det kanske är något bra som kommer ur det här, vi är väldigt snabba med att döma allt som hänt hos för stunden.

Bara några år framåt kanske du hittar en ännu bättre partner eller ett ännu bättre jobb som du verkligen trivs med.

Om du hade stannat kvar i din bubbla så hade det aldrig blivit någon förändring i ditt liv och du hade inte fått uppleva alla nya möjligheter som finns.

De flesta brukar kunna se tillbaka på sina tidigare perioder i livet som inte varit så bra och se att det faktiskt kommit något positivt ur det.

Vi människor hatar när saker och ting inte går som vi vill i livet.

“Vi måste lita på att livet i slutändan kommer att lära oss något och att de som händer oss kanske är meningen för att vi ska växa som människor.” – Eric Brown, dejtingcoach på Optimal Blueprint

Du kan antingen göra motstånd mot saker som har hänt dig i livet, eller låta saker hända precis som dom ska och acceptera, det är motståndet som skapar lidandet🖤

Det här är extremt viktigt att lära sig för att lyckas komma över sitt ex på snabbt.

3. Börja dejta smått igen – lättare att gå vidare efter ett förhållande

Det kanske kan kännas jobbigt att börja att dejta igen eller gå vidare efter långt förhållande eftersom man fortfarande kommer att ha kvar en del känslor för sin tidigare partner,

det kan till och med kännas overkligt att det inte är ens partner man sitter och dricker vin med under de första dejterna.

Man behöver inte fokusera på att inleda något nytt förhållande, det kan vara skönt att börja träffa lite människor utan att binda upp sig till någon specifik.

Anledningen till att de flesta brukar ha svårt att gå vidare i från ett tidigare förhållande beror på, att de är rädda för att inleda något nytt, eller inte är känslomässigt redo.

Men är det verkligen värt att leva ett liv utan kärlek bara för att man inte lyckas komma över sitt ex? Livet går upp och ner och det är oftast motgångarna som gör att vi brukar uppskatta medgångarna.

Det lättaste sättet att träffa en partner idag är genom nätdejting, det är snart vanligare att träffa sin partner över nätet än vad det är i det verkliga livet?.

Det finns många olika dejtingsajter som kan passa lite beroende på vad man är ute efter.

Nätdejting kan kännas ytligt, men om man befinner sig på en seriösare dejtingsida så går personer i mindre utsträckning endast på utseendet.

Om du vill ha mer tips kring onlinedejting och hur du lyckas så kan du läsa våra andra artiklar om hur du fixar en – bra profil, bilder som ger matchningar och hur du ska tänka när du skriver.

Se videon för hur du ska göra för att gå vidare efter ett förhållande eller gå vidare efter svek:

4. Hur vet du att det som hänt är dåligt? Att gå vidare efter långt förhållande

Tänk att du skulle få kicken i från jobbet, ditt hus brinner eller att förhållandet tar slut, men hur vet du att det är dåligt för dig?

Det kanske är något bra som kommer ur det här, vi är väldigt snabba med att döma allt som hänt hos för stunden.

Bara några år framåt kanske du hittar en ännu bättre partner eller ett ännu bättre jobb som du verkligen trivs med.

Om du hade stannat kvar i din bubbla så hade det aldrig blivit någon förändring i ditt liv och du hade inte fått uppleva alla nya möjligheter som finns.

De flesta brukar kunna se tillbaka på sina tidigare perioder i livet som inte varit så bra och se att det faktiskt kommit något positivt ur det.

Vi människor hatar när saker och ting inte går som vi vill i livet.

“Vi måste lita på att livet i slutändan kommer att lära oss något och att de som händer oss kanske är meningen för att vi ska växa som människor.” – Eric Brown, dejtingcoach på Optimal Blueprint

Du kan antingen göra motstånd mot saker som har hänt dig i livet, eller låta saker hända precis som dom ska och acceptera, det är motståndet som skapar lidandet.

5. Utforska vem du egentligen är – det viktigaste förhållandet vi har är med oss själva

Det är lätt att vilja hoppa in i ett nytt förhållande så snabbt som möjligt för att fylla ut tomheten som uppstår när ett förhållande tar slut och man vill gå vidare efter en skilsmässa, men det är oftast inte rätt väg att gå.

Man kan börja dejta men att känslomässigt gå in i något nytt är inte alltid det bästa de första månaderna.

 1. Det första du borde göra för att gå vidare efter långt förhållande är:

Börja gilla den personen du är, när du är med dig själv och uppskatta att vara ensam. När du levde med din flickvän eller pojkvän så kanske du inte alltid hade tid att göra det du verkligen ville. Det du borde göra nu är att försöka hitta tillbaka till dina intressen och det du verkligen gillar att göra.

Det viktigaste förhållandet du har är med dig själv, försök att börja gilla dig själv och hitta tillbaka till vem du egentligen är, dessa saker kan hjälpa dig att göra detta:

  • Hitta ditt intresse (sport, dans, måla, gym, eller lära sig ett instrument)
  • Avslappnade aktiviteter som lugnar sinnet ( yoga, meditation,massage)
 • Pressa dig själv för att se vem du är i tuffa situationer (bestig ett berg, träna inför ett lopp, se världen)

6. Klipp all kontakt – våga släppa kontrollen för att komma över sitt ex

Om man har svårt att gå vidare efter långt förhållande som tagit slut så måste man klippa precis allt kontakt som finns med personen.

I vissa fall har man barn tillsamman och då är det oundvikligt, men man kan fortfarande skapa distans för sin egen skull så det ska bli lättare att gå vidare.

Det du borde göra är att:

 • Ta bort personen på sociala medier (så du inte råkar gå in och kolla)
 • Ta bort tidigare meddelanden med personen som kan störa dig
 • Ta bort minnen som gamla bilder (absolut viktigast för att komma över sitt ex)

Om ni bott i samma lägenhet eller hus så är det bra att flytta och börja på ny kula.

Om du ständigt har småsaker som påminner om ditt ex så kommer du aldrig att kunna släppa personen helt.

Det sista din hjärna kommer vilja göra är att släppa kontrollen, hoppet är det sista som lämnar oss människor.

Om du inte klipper allt kontakt så kommer du tillslut att börja stalka ditt ex och (se om personen har börjat att träffa någon ny, vad den gör på dagarna och om den har ändrat rutiner).

Det kan utvecklas till ett självskadebeteende – där du vill försäkra dig om saker och ting:

Om du går in på sociala medier och inte ser något speciellt som hänt i ditt ex liv så kommer din hjärna att belöna dig, om upptäcker att ditt ex verkar vara lycklig och har träffat någon ny så kommer du att må dåligt.

Du kommer att fortsätta med det här beteendet i flera år (om du inte sätter stopp) och klipper all form av kontakt med ditt ex och lär dig att gå vidare.

Stopp! du har fortfarande 80 procent sannolikhet att få tillbaka ditt ex med – Den sista livlinan – Skriven av Eric Brown

Innan du känner att du är (redo att gå vidare) så har du fortfarande en sista chans att få tillbaka ditt ex, tack vare proffset Eric Browns expertis på över 10 år.

Han valde att skriva en bok där han visar att det faktiskt är ganska enkelt att få tillbaka sitt ex, även om det gått ett 1 år eller längre – du kan spana in den här

Om du vill veta mer så kan du läsa en recension som är gjord av boken nedan!

Recensionen är skriven av en 34 årig kille som heter Johan i från en småstad i Sverige. Av respekt för att integritet så har vi valt att inte nämna honom vid hans riktiga namn. 

Här är “Johans” Recension: “Jag kunde ändå inte släppa henne trots att hon hade varit otrogen för över 1,5 år…Blev brutalt dumpad och hon verkade inte ha någon ånger över huvud taget. Stack på en semester i Asien, och började läsa boken under resan. Mycket tack vare att följa råden i boken så fick jag tillbaka henne…kände dock inte att det var värt att fortsätta så jag dumpade henne efter några månader. Om du vill ge det en sista chans så ska du ta den utan tvekan enligt mig!

Tyckte du Johans historia var intressant och inte heller känner att du fått en andra chans med ditt ex så kan du kika på boken här: Den sista livlinan

 

Relaterat: Få tillbaka sitt ex med en kraftfull metod

Har du varit med om otrohet? Så här går du vidare efter otrohet – 3 faser du kommer gå igenom

Det är en sak att gå vidare efter långt förhållande – men det är en helt annan sak att gå vidare efter otrohet.

Det kan ta längre tid att läka om man ska gå vidare ensam efter otrohet.

Att försöka komma över sitt ex och gå vidare efter otrohet är jobbigt, på grund av att det väcker så pass starka känslor hos oss människor. Här kommer 3 faser som du kommer gå igenom om du ska gå vidare efter otrohet:

Chockfasen

Chockfasen är den första fasen: om du befinner dig i den här fasen så kommer du att känna dig ledsen, besviken och chockad.

Det här är oftast den jobbigaste fasen både fysiskt och psykiskt men den kommer snart att gå över till nästa fas.

Analyseringsfasen

Analysfasen är den andra fasen: i den här fasen så kommer du att börja fundera över varför det hände, och hur det kunde hända. Du börjar tänka logiskt igen.

Du kanske börjar fundera på om du själv kunde gjort något annorlunda för att rädda situationen.

Här kan du även känna ilska och vara arg på din partner.

Beslut och framtids fasen

Beslut och framtids fasen: I den här fasen så har du insett vad som har hänt, du har kunnat bearbeta det någorlunda,

Om din partner har varit otrogen så kommer du kunna ta ett beslut hur du ska gå vidare.

Om du inte lyckas komma till den här fasen så är det viktigt att du söker hjälp hos någon psykolog.

Det är några bra tips för att gå vidare efter långt förhållande.

Känner du dig fortfarande inte redo att gå vidare?

Känns det som att du hellre hade tagit tillbaka din partner och ha det som ni haft innan?

Läs då vår artikel om att få tillbaka ditt ex.